Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Συνέντευξη του Υπέυθυνου του Ποδηλατικού Τμήματος Γιώργου Φωκά στον Γιώργο Κοκόη, ανταποκριτή του Greenzone

Ο έφορος του ποδηλατικού τμήματος του Παναθηναϊκού «σπάει» τη σιωπή του. Μιλάει στο Greenzone για την ποδηλασία, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και για τις ελπίδες του μέλλοντος...

 Του Γιώργου Κοκοή

«Ξέρεις ποιο είναι το όνειρό μου; Να κάνει η ομάδα το γύρο του Θριάμβου μετά από μία μεγάλη επιτυχία, μέσα σε ένα κατάμεστο με οπαδούς μας ποδοσφαιρικό γήπεδο».


Μέσα από αυτή τη φράση του
Γιώργου Φωκά, αθλητή και εφόρου του Ποδηλατικού τμήματος του Παναθηναϊκού, αποτυπώνεται ιδανικά η λαχτάρα με την οποία «τρέχουν» μόνοι τους οι ποδηλάτες το τμήμα που έχει δοξαστεί όσο λίγα στο παρελθόν.

Τον συναντήσαμε στους αγώνες ποδηλασίας που έγιναν στην Πάτρα. Στον 35ο Γύρο Θυσίας, στον οποίο η παρουσία του Τριφυλλιού ήταν κάτι παραπάνω από ικανοποιητική. Μάθετε, μέσα από το
Greenzone, ποιες οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει το τμήμα, ποια η δυναμική του και ποιο το μέλον του Παναθηναϊκού στην ποδηλασία.

Ποια είναι η δυναμική, το παρόν της ποδηλασίας στον Παναθηναϊκό;


Το τμήμα αυτή τη στιγμή έχει στη δύναμή του περί τους 20 αθλητές και στις τρεις κατηγορίες (Άνδρες Μάστερς A, B, Γ) και έχουμε την τύχη να έχουμε δύο γυναίκες ποδηλάτισσες, την Αλεξάνδρα Στρατηγοπούλου και τη Βίκη Σταματογιάννη, καθώς τον πιτσιρικά Μαρτίνο Μούτσιο, στην κατηγορία Μίνι Μεγάλα.


Η ποδηλασία είναι από τα αθλήματα που θέλουν ειδικό εξοπλισμό. Παρέχει ο σύλλογος τα απαραίτητα;


Στην ποδηλασία είναι επιτακτική η ανάγκη να έχεις πρόσβαση σε εξοπλισμό και μέσα. Δυστυχώς ο σύλλογος, αν και είναι από τους ιστορικότερους στο άθλημα, δεν έχει τη δυνατότητα να προσφέρει πολλά. Όμως με κοινή προσπάθεια κάποιων μικρών χορηγιών, του συλλόγου και των ίδιων των αθλητών έχουμε κατορθώσει να δώσουμε ανοδική πορεία στο τμήμα και να συμμετάσχουμε σε όλους τους αγώνες.


Θα μπορούσε ο Παναθηναϊκός να εκμεταλλευτεί την τάση που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα να χρησιμοποιεί ο πολίτης το ποδήλατο ως μέσο μεταφοράς και αναψυχής;


Σίγουρα θα μπορούσε να δώσει νέο αίμα στον Παναθηναϊκό, όμως δεν είναι εύκολο και κυρίως δεν ξέρεις αν τελικά από αυτούς που θα δοκιμάσουν θα κατορθώσει κάποιος να παραμείνει σε επίπεδο αθλητικής ποδηλασίας. Δηλαδή, θα υπάρχει ο κίνδυνος να έχεις ξοδέψει χρόνο και μέσα χωρίς αποτέλεσμα. 


Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να οργανωθούν ακαδημίες με διαφορετική φιλοσοφία από το να προπονείς ερασιτέχνες ποδηλάτες. Αυτή τη στιγμή, δυστυχώς, υπάρχει έλλειψη μέσων ώστε να προσφέρεις το κάτι παραπάνω σε υποψήφιους μικρούς αθλητές. 


Πόσα χρόνια είστε στον Παναθηναϊκό και στην ποδηλασία;


Είμαι 20 χρόνια ποδηλάτης. Έχω περάσει από το Νέο Κεραμίδη Κατερίνης, από τον Π.Ο. Τοξότη Θεσσαλονίκης, από τον ΔΙΑ της Κατερίνης, από τον ΠΑΟΚ. Στον Παναθηναϊκό είμαι από το 2007. Έμεινα εδώ γιατί τον αγαπώ. Είμαι οπαδός του και το μεγάλο μου στοίχημα είναι να καταφέρω με τη βοήθεια των συναθλητών μου να ξαναγίνει ο σύλλογος με το ένδοξο παρελθόν στο άθλημα.


Γιατί το τμήμα δεν συμμετέχει σε αγώνας ποδηλασίας στην πίστα;


Σε αγώνες πίστας δεν συμμετέχουμε γιατί δεν έχουμε τα κατάλληλα μέσα. Τα ποδήλατα των αγώνων πίστας είναι ειδικά και δεν διαθέτουμε τέτοια. 


Υπάρχει ενδιαφέρον από άλλους αθλητές να ενισχύσουν το τμήμα;


Ναι, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον. Βλέποντας τη δουλειά που γίνεται για την ορθή λειτουργία του τμήματος το ενδιαφέρον μεγαλώνει. Νομίζω πως σε λίγο καιρό τα αποτελέσματα της δουλειάς αυτής θα είναι πιο φανερά.


Καλή επιτυχία στους αγώνες κύριε Φωκά. Το Greenzone θα είναι κοντά σε κάθε προσπάθεια που κάνετε. 


Εμείς σας ευχαριστούμε για τη συμβολή σας. Να ξέρετε ότι οι αθλητές μου έχουν εντυπωσιαστεί από το γεγονός της παρουσίας σας κοντά στην ομάδα και πως με τη βοήθειά σας το τμήμα θα γιγαντωθεί πάλι. Θέλω, άλλη μία φορά, να αναφέρω ότι και οι υπόλοιποι αθλητές μίλησαν με τα καλύτερα λόγια για την προσπάθεια που κάνει το Greenzone στην ανάδειξη και ενημέρωση του κόσμου γύρω από τα «μικρά» τμήματα του συλλόγου.

Greenzone 

Δεν υπάρχουν σχόλια: